Hoe ziet de scene de toekomst

Enkele weken terug hadden wij opgeroepen aan verschillende partijen om een visie te delen rond de toekomst binnen de Benelux esports scene.
Bedankt aan ECV Esports, René Treur, New Dynasty, Gamefist, Team Echo Zulu, 4Entertainment, Asterion, mCon esports, Adshot, Verantwoordgamen, Icewolves, ToxicFalcon esports, Erasmus esports, Trust Internationaal, Sector one voor het delen van jullie visie.

Hieronder een samenvatting van alle quotes :

Een belangrijk aspect is het algemeen beeld op vlak van media. Dit moet dringend eens aangepakt worden van wat er zich allemaal aan het gebeuren is rondom esports. Heel regelmatig komen er negatieve artikels online, zonder dat het onderbouwd is. Het is noodzakelijk dat er een duidelijk pakket is rond esports en wat het allemaal kan betekenen op financieel, sociaal en technisch vlak.

Als volgt is er de nodige financiële steun die gekoppeld wordt aan de organisaties/evenementen van brands.
Via die weg kunnen zowel de brands en de esports organisaties groeien.

Er is ook de vraag naar een algemene uitzending zoals een Insideesportstv ( NL ), die nu ook uitzendingen doet op FOXTV. Hierin kan België ook nog een serieuze voorruitgang boeken.
ESL Benelux en Proximus esports werken sinds kort samen, maar daar moet nog een pak uitgewerkt worden.

Samenwerken  met verschillende organisaties met als doel esports in een positief daglicht te plaatsen.
Als wij al zien hoe moeilijk het is om de quotes binnen te halen, vinden wij dit al een duidelijk signaal dat er veel organisaties vermoeden dat wij het enkel voor eigen belang gingen doen.
Wat zeker niet het geval was !

 Bij deze zijn wij nog altijd bereid om nieuwe visies te noteren en deze te bundelen : info[a]beneluxzone.eu
Zo kunnen we een krachtig signaal sturen naar de buitenwereld.

Tot slot is er ook een vraag naar meer competities, een hoger prijzengeld en een overkoepelende organisatie die ondersteuning biedt.

Hieronder de volledige quotes :

ECV ESPORTS – Sidney Lehmann

Esports is een breed begrip, met verschillende games en dus verschillende communities. Iedere game heeft een eigen eco systeem waar iets moois uit kan komen. Per spel moet er een merk, brand of organisatie opstaan die de credibility heeft om gamers, teams en bedrijven richting te geven. Er is gewoonweg een vaste competitie nodig om een fanbase te genereren en wat content levert op vaste basis en voorspelbare momenten. Het moet per community gedragen worden en de gamers moeten respect hebben voor de competitie, dat dwing je niet af, respect is earned.

Commentator – Rene Treur

In de Benelux is er nog genoeg ruimte voor meer professionele esports organisaties, en grote producties/uitzendingen rondom game toernooien. Dat heeft in de eerste plaats natuurlijk te maken met investeerders. Maar de trend die door heel Europa en Amerika waarneembaar is, waarbij esports steeds meer in de picture is, zet zich gelukkig ook in de Benelux door. Ik verwacht dat over 15 a 30 jaar, als iedereen die topfuncties bij bedrijven bekleden zijn opgegroeid met multiplayer games, esports ook hier booming is. What a time to be alive!!!

New Dynasty – Floris Buurman

De Esports scene is langzamerhand aan het groeien in de Benelux, waarbij ik er van overtuigd ben dat het deze groei kan vasthouden. Uiteindelijk is het belangrijk om meer nog niet esports gerelateerde bedrijven in esports te krijgen en op die manier meer financiele middelen te verkrijgen. Daarnaast zou het mooi zijn als er een overkoepelende organisatie komt om de Esports organisaties dichter bij elkaar te krijgen, we zijn momenteel nog te klein om individueel een verschil te maken, maar als we samenwerken kunnen we veel meer bereiken.

Gamefist – Rael De Cock

De toekomst ziet er rooskleurig uit, steeds meer bedrijven investeren in esports wat Benelux aantrekkelijker maakt voor spelers ivm verbetering in de Benelux zou het makkelijker zijn als er meer exposure en fanbase zou zijn in de Benelux

Team Echo Zulu – Serdal Yeter

Esports in de Benelux is qua sportief niveau goed bezig. Er is een duidelijk groeiende lijn te zijn. Dus met de tijd zullen wij op een respected niveau komen. Echter is er een grote tekort aan exposure gericht planning bij organisaties/teams. Er moet meer aandacht besteed worden aan persoonlijke content, dat de karakter van een organisatie/team naar voren brengt. Dat mis ik heel erg, er zijn te veel organisaties die volgens het boekje willen werken en “klassiek” bezig zijn op social media. Je moet juist buiten je comfortzone stappen en risico’s nemen qua campagnes. Als meer teams dit durven te doen, zal het exposure niveau + fanbases exponentieel stijgen.

Wij hebben hier doelbewust fragmenten van “behind the scenes” gestopt, zodat mensen meer zien dan alleen gameplay. Het verhaal is juist interessant.

4Entertainment – Steven Leunens

Ik denk dat er sowieso een erg positieve vibe rondgaat in esports vandaag en ik zie het niet minderen de komende maanden. Het gaat dus de goede richting uit maar er kan nog werk gemaakt worden van betere afspraken en regelgeving want er is ook nog veel ruimte voor vooruitgang.

Asterion – Amon Havers

Wat je nu vooral ziet in esports als globale trend is dat lokale iniatieven enorm moeilijk zijn om uit te rollen. De internationale toernooien zijn zo relevant en van veel hoger niveau dat er geen incentive is voor de gemiddelde esports kijker om naar lokale toernooien te kijken. Vooral niet in een land als Nederland of een regio als Benelux dat al zo klein is. Wel is het zo dat merken hun geld voor 90% via lokale budgetten uitgeven. Ieder esports team dat internationaal presteert weet daarom donders goed dat het belangrijk is lokale relevantie op te bouwen. Kijk naar de NBA en NFL teams die allemaal in Amerikaanse esports teams investeren en een homebase opbouwen in een stad. Dat is alleen zo omdat die bedrijven weten dat een lokale relevantie uiterst belangrijk is om revenue uit brands te trekken. Esports is in eerste instantie opgebouwd als global sports, nu hebben we de challenge om terug te bouwen naar lokale iniatieven. Hoe dit gaat uitpakken voor Nederland op te lange termijn weet ik nog niet. Ik hoop zeer zeker niet dat het zoals voetbal gaat worden, hier zijn we een opleidingsland voor de grote internationale clubs en zijn onze eigen teams veruit irrelevant ten opzichten van het buitenland. Ik wil een Nederlands team bouwen dat mee kan spelen op het Champions League niveau van esports!

mCon-esports – Ruben Been

Esports zie ik groter worden dan voetbal. Een Nederlandse / Belgische bond die zich overkoepelend inzet voor esports. Met daarnaast een Nederlandse / Belgische ranking waarbij alle LAN parties gekoppeld worden en punten te verdienen zijn (onderscheid makend in major en regular tournaments o.i.d.).

Adshot – Axel Gekiere

Meer prijzengeld en meer infrastructuur voor Esport teams in termen van gebouwen, ruimtes (sport ruimtes) waar teams zich kunnen ontwikkelen. Zolang dat amateuristisch blijft zal je nooit opkunnen tov Amerikaanse teams die hun eigen huis hebben en een hele dag trainen. Ik vermoed dat België wel meer advertentiegeld gaat ophalen in de toekomst waardoor tornooien aantrekkelijker worden, waardoor de Belgische scene zich ook zal profesionaliseren en internationaler bekend zal worden.

Verantwoordgamen – Rikke Schrauwen

Ik zie de toekomst vrij rooskleurig in maar er zal wel hard gewerkt moeten worden. Voornamelijk het “cross sector” verdienmodel van Esports en het aangaan van partnerships zodat er meer geld de scene binnenkomt zie ik als een essentieel deel. Dus alternatieve verdienmodellen met Esports en gaming lijken me de eerste stap binnen de groei van Esports. Dat om de Esports en gaming industrie echt zijn rechtmatige plek te geven in de maatschappij, moet het sociale stigma aangepakt worden rondom gameproblematiek. Hiervoor zal samengewerkt moeten worden met huidige zorg instanties, verslaving klinieken, jongerenwerkers en natuurlijk de gamers zelf.

Icewolves – Wesley Vandesteene

ik denk dat esports altijd maar meer en meer gaat groeien, maar wat me eigenlijk wel stoort is dat kinderen steeds vroeger beginnen met gamen (kijk maar naar 10-jarigen die fortnite spelen).

Icewolves – Robin Schouppe

Ik zie op dit moment al een groei in gaming scene die hopelijk alleen maar zal toe nemen. Er is duidelijk al veel meer interesse door grotere bedrijven die potentieel zien in eSports. Er zijn veel meer gamers en veel meer gamers die het competitieve opzoeken en kijken naar games. Waardoor het voor sponsors interessant word om er in te investeren en zo een grote doelgroep te bereiken. Ik hoop dat dit enkel zal toenemen en dat daardoor ook de media en de maatschappij een correcter beeld krijgt van wat Gaming en eSports nu juist is. Het is jammer dat we nog te veel gezien worden als asociale, agressieve jongeren. Terwijl de positieve invloed van gaming zwaar onderschat word. Dit kunnen we bereiken door sterker samen te werken. Wij als eSports organisaties werken nog te veel naast elkaar in plaats van met elkaar. Ik ben volledig akkoord dat er concurrentie en daardoor verschillende organisaties moeten zijn. Maar als we elkaar kunnen helpen en tips geven om te groeien en zo een mooie en sterke gaming scene neerzetten die inpakt heeft en waar we samen bouwen aan iets moois. Ik hoop dan ook dat spelers, coachen, teams, organisaties van elkaar kunnen leren en dat we ingame concurrenten zijn. Maar daarnaast versterkend werken om BENELUX ook op de kaart te zetten als belangrijke eSports scene. Ik zie naar de toekomst ook meer toernooien en meer competitie met hier aan gekoppeld dat er meer bereik word gehaald en dat de Gaming scene zo bekender word en de aandacht krijgt die het verdiend.

ToxicFalcons – Boy Kemps

Ik denk dat de toekomst van Benelux eSports uiteindelijk is dat we kunnen werken met speler salaris, teamhouses en duidelijke competitive seasons. Op het moment komt esports in benelux steeds meer in de spotlights. Zoals BPL die op fox sports werd uitgezonden. Dit word interessant voor bedrijven en investeerders om te investeren in benelux. Dus de scene is langzaam aan het verbeteren naar een professioneel punt.

Erasmus esports – Jan Smeets

Het groeit zeker en dat is gekomen via bloed zweet en tranen van gepassioneerde gamers. Maar we zijn er nog niet. De groei is er en meer en meer mensen zien de waarde van esports, maar met namen nog niet monetair. De grootste partijen zitten in de businesses vanwege de groei in monetaire waarde en dat zorgt voor wat moeilijkheden in groei in de benelux. Ik zie de benelux scene zeker groeien. Dit is al puur te zien aan de groei van het aantal deelnemers in onze benelux competities. Maar voor een competitie om te groeien is er gewoon geld nodig. Denk aan de premier league met voetbal. Voor een goede kwaliteit teams en competitie is ook de juiste investering nodig. Maar tot dusverre ben ik wel positief over de toekomst voor de benelux, nou zal het wel zijn en gaan worden wat we er zelf van gaan maken. Van buitenaf zal het niet komen, het moet vanuit ons zelf gaan.

Manager Trust Gaming – Dennis Roobol

Ik denk dat de Benelux een mooie toekomst tegemoet gaat, het grootste kantelpunt blijft wel dat meer bedrijven geld moeten gaan investeren in de Esport organisaties en de potentie van de markt moeten inzien. Veel taken worden nu door vrijwilligers opgepakt, wat natuurlijk top is maar, dit is wel te merken aan de kwaliteit en professionaliteit van deze organisaties. Daarnaast denk ik dat middelbare scholen meer ondersteuning moeten bieden aan talentvolle Esporters. Zo kan een voetballer bij Feyenoord of Ajax direct een aangepast rooster krijgen waarin zijn sport voorop staat maar is dit voor een talentvolle Esporter nog niet zo snel mogelijk, hoewel er ook in deze markt veel toekomst perspectief is. Doordat er minder tijd is voor training (door voornamelijk financiële tekortkomingen) is dit helaas ook te merken aan het niveau in de Benelux. Zodra teams een internationaal podium bereiken is er vaak een groot kwaliteitsverschil en dat heeft puur te maken dat die teams wel het geld en de tijd hebben om fulltime te spelen.

Sector One – Ken Sevenants

Bij Sector One zien we afgelopen jaar een enorme groei voor onze organisatie, maar hopen dat dit ook stimulans is voor andere sponsors en teams om verder te gaan met esports. Er is gewoon nood aan meer structuur en herkenning op lokaal niveau, maar weten ook dat dit niet overnight kan.

Vond je dit een interessant artikel ? Like dan zeker onze facebookpagina.

Leave a Comment