NEDERLANDS KINDERARTSEN IJVEREN VOOR VERBOD ENERGIEDRANKJES VOOR KINDEREN

Kinderartsen in Nederland willen de verkoop van energiedranken aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. Volgens hen is het groeiend gebruik van die dranken immers de oorzaak van rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij tieners. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) maakt zich zorgen over jongeren die energiedrank drinken. Tieners vanaf 12 jaar zouden steeds meer hun toevlucht nemen tot Redbull, Nalu en soortgelijke oppeppende dranken. Soms drinken ze wel zes blikjes per dag, volgens het Algemeen Dagblad. De grote hoeveelheid cafeïne, suiker en taurine is echter onrustwekkend, zo zeggen de artsen.

Verbod

Daarom doen ze dit opmerkelijke voorstel: een verbod voor minderjarigen. Dat zou betekenen dat energiedrankjes dezelfde status krijgen als alcohol. Het advies van het Voedingscentrum vinden de artsen niet genoeg: ook één blikje per dag kan kwalijke gevolgen hebben voor jongeren onder de 18 jaar.

“Dit is geen onschuldige frisdrank. Zo’n verbod zet ouders en kind aan het denken. Vroeger was het ook normaal om op jonge leeftijd alcohol te drinken, maar nu weten we hoe schadelijk dat is. We kunnen wachten tot er fatale incidenten gebeuren of we kunnen maatregelen treffen zodat we de consequenties kunnen onderzoeken”, zo zegt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen tegen het Algemeen Dagblad.

Overdreven

Of het verbod ook wel degelijk realiteit zal worden, is nog maar de vraag. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport denkt eerder een oplossing te vinden bij voorlichting. Volgens hen spelen sportverenigingen en scholen daarin een heel grote rol.

Bron : Nieuwsblad.be

Vlaamse kinderartsen: geen expliciet verbod

Zo ver als haar Nederlandse tegenhanger wil de Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen (VVK) niet gaan. “Wij pleiten niet expliciet bij de overheid om een verbod op energiedrankjes voor minderjarigen in te voeren”, zegt voorzitter Anne De Guchtenaere aan VRT Nws.

“We willen vermijden dat de discussie over energiedrankjes verengd wordt tot een welles-nietesspel over wel of geen verbod en allerlei regeltjes. Het is wél onze taak om te informeren en te waarschuwen over de risico’s van die energiedrankjes voor je gezondheid. We hopen dat de overheid daarin dan ook zelf haar verantwoordelijkheid neemt.”

De Guchtenaere trekt een parallel met (nieuwe) geneesmiddelen. “Die moeten langlopende onderzoeken en procedures ondergaan om als veilig te worden beschouwd en op de markt te worden gebracht. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van energiedrankjes. Als je niet alle gevolgen kent, kan je maar beter voorzichtig zijn.”

Cafeïne, taurine en suiker

De negatieve effecten van energiedrankjes op langere termijn verdienen nog veel meer onderzoek, maar dat ze er zijn, staat vast. “Energiedrankjes bevatten bijzonder veel cafeïne, taurine en suiker. Bij kinderen werken die stoffen nog meer door dan bij volwassenen”, zegt De Guchtenaere.

  • Energiedrankjes bevatten 3 keer zoveel cafeïne als frisdrank: 32 gram per 100 milliliter, tegenover 10 gram per 100 milliliter. De maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne bij kinderen is 2,5 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. “Te hoge doses leiden tot angstgevoelens, opgejaagdheid, slaapproblemen.” Sommige lagere scholen in Nederland verbieden cafeïnehoudende drankjes omdat ze vaststelden dat die drankjes het concentratievermogen beïnvloeden, weet De Guchtenaere. Andere negatieve effecten: een verhoogde bloeddruk en hartkloppingen.
  • Er zitten ook grote hoeveelheden taurine in energiedrankjes. Taurine is een soort aminozuur dat van nature voorkomt in ons lichaam. Het stimuleert het zenuwstelsel en komt vrij tijdens sporten en in periodes van stress. “Energiedrankjes bevatten veel meer taurine dan wat een mens nodig heeft. Wat te veel taurine op lange termijn met je lichaam doet, is nog niet helemaal uitgeklaard, maar (kinder)cardiologen waarschuwen wel voor veranderingen in de hartspier en hartritmestoornissen.”
  • Daarnaast bevat een blikje energiedrank zowat 9 klontjes suiker, evenveel als een blikje frisdrank.

De Guchtenaere wijst er ook nog op dat de combinatie van energiedrankjes en alcohol dikwijls voorkomt bij jongeren en zeer gevaarlijk is.

Bron : Vrt.be

Leave a Comment