10 MUST-KNOWS OVER ESPORTS

Competitief gamen op hoog niveau is HOT. eSports-atleet Koen Schobbers legt uit waarom.

Je kent eSports vast al, maar misschien begrijp je het nog niet helemaal. Het idee dat gamers met de beste skills ter wereld tegen elkaar strijden om serieuze prijzen is eigenlijk helemaal niet zo anders dan bijvoorbeeld de Olympische Spelen, het WK voetbal en de Formule 1. eSports-atleet, -ambassadeur, -presentator bij FOX Sports en landgenoot Koen ‘Koenz’ Schobbers vertelt ons er alles over.

Koen Schobbers als presentator bij FOX sports
Koen Schobbers als presentator bij FOX sports

10. Voor elk wat wils

“De grootste eSports-game is by far League of Legends, een MOBA: multiplayer online battle arena-game. Daarna komt Counter-Strike, de tactische shooter die al bijna twintig jaar bestaat. Verder doet kaartspel Hearthstone: Heroes of Warcraft het goed, van giga-gamebedrijf Blizzard. Minder groot als eSports-game, maar wel bekend, is Call of Duty. En in Noord-Amerika leven vechtgames Street Fighter en Super Smash Bros. heel erg.”

9. Dik 20 miljoen (!) dollar

“Wie Dota 2 speelt, ook een MOBA en van Valve, kan echt heel veel geld winnen. Elk jaar wordt daarvoor een groot toernooi gehouden.

Vorig jaar zat er ongeveer 13 miljoen dollar in de prijzenpot, nu maar liefst 20.770.460 dollar!

Dat geld komt van Blizzard, maar ook van alle spelers ter wereld, die zelf dingen aanschaffen in de game.”

Het prijzengeld kan een dikke vetpot zijn
Het prijzengeld kan een dikke vetpot zijn

8. De grootste échte voetbalclubs doen mee

“Iedereen kent de FIFA-games wel. Als eSport is FIFA nog relatief klein, maar wel goed onderweg. Dat komt vooral omdat voetbalclubs professionele FIFA-spelers vastleggen als ‘virtuele spelers’, zoals Ajax (met Koen Weijland) en PSV, maar bijvoorbeeld ook Manchester City en VfL Wolfsburg.”

7. Voetbal speel je ook met speelgoedauto’s

“Rocket League is eigenlijk een combinatie van voetbal en racen met op afstand bestuurbare autootjes. Na shooter Overwatch – ook van, jawel, Blizzard – is dat dé up and coming eSport van de laatste twee jaar. Ik speel het ook.”

6. Ook Max Verstappen is een soort eSports-atleet

“Verschillende racegames worden als eSport gespeeld. Zelf doe ik dat op het hoogste niveau met Trackmania, waarin je zo snel mogelijk over stunttracks racet. Verder moet je het bekende Gran Turismo niet vergeten: in de talentenjacht die GT Academy heet maken ze van de beste racegamers échte coureurs. En er wordt op hoog niveau online geracet in Project CARS en iRacing – die game wordt ook fanatiek gespeeld door onze eigen Formule 1-held Max Verstappen.”

Max in de simulator racing game
Max in de simulator racing game

5. (Mini-)Olympische Spelen voor videogames

“Een bekende van mij, die zelf eSports-teams opzet, was rond het jaar 2000 al bezig met die scene. Dat begon echt heel klein. Maar toen waren er al de eerste World Cyber Games: een soort Olympische Spelen (maar dan wel kleiner) voor games als StarCraft, vooral geliefd in Zuid-Korea en China. Sinds 2010 veroveren eSports de hele wereld.”

4. Spelen onder de Nederlandse vlag

“Wanneer ben je eSports-atleet? Als je betaald wordt? Daarvan kunnen leven is lastig, maar het is mogelijk als je echt goed bent. In Nederland hebben we er zo nog maar een stuk of vijftien, onder meer in Trackmania, Counter-Strike, FIFA en League of Legends. Nog niet erg veel dus.”

Nederlands eSports atleet Thijs Molendijk
Nederlands eSports atleet Thijs Molendijk

3. Check zelf (live) wedstrijden

“Naast livestreams op Twitch kun je ook al eSports-competities op televisie zien. Zoals bij FOX Sports, in het eSports-programma dat ik presenteer. Zo leren steeds meer mensen het kennen. Ik merk dat ook ouders zich er nu meer in verdiepen, omdat veel kinderen het al volgen. En dan komen ze samen naar wedstrijden in grote stadions.”

2. Serieuze groei

“Sinds 2010 kun je een ‘J-curve’ zien in de eSports-grafieken. Dat betekent dat sindsdien het aantal spelers, kijkers – vooral via livestreams – en de gehele fanbase echt flink is gegroeid volgens analisten.

Tegenwoordig kijken er per jaar vele tientallen miljoenen mensen naar eSports-competities.”

Mensen komen massaal kijken
Mensen komen massaal kijken

1. En in 2017?

“Internationaal gezien blijft League of Legends de grootste. Overwatch en Rocket League blijven flink doorgroeien. Counter-Strike zal ondanks de leeftijd ook groot blijven. Je zult vooral zien dat de stadions waar eSports-competities gespeeld worden steeds voller komen te zitten. Ook in Nederland.

Steeds meer bedrijven willen er iets mee te maken hebben, van banken tot winkeltjes. Het is net echt net als voetbal of Formule 1!”

 Bron : Redbull.com

Leave a Comment